Belsőhely

Diós csiga

Diós csiga:

A diós csiga hasonló vajas hajtogatott tészta, mint kakaós, és fahéjas társai. Mivel a kertünkben hatalmas diófa van, finom, vékony héjú dióval, így a diós sütemények elég gyakran kerülnek terítékre, mindenki nagy örömére. A leveles tészta receptek sokkal egyszerűbbek, mint azt elsőre gondolnánk, így a diós csiga is, ami csak töltelékében különbözik a kakaós csiga receptjétől. Íme a diós csiga recept, hát akkor lássunk neki: -30 dkg vaj Miután ez egy vajas hajtogatott tészta, a vajjal kezdjük. Kivesszük a vajat a hűtőből, fontos, hogy ne legyen kőkemény. Előveszünk egy henger folpackot, kihúzunk belőle egy kb 40 cm-es darabot, erre a vajat rávágjuk téglalap formában, ráhajtjuk a fóliát a másik oldalára is, és így a fólia alatt kb. 1-1,5 cm vastagságú egybefüggő táblát készítünk belőle nyújtófával. Miután kész betesszük a hűtőbe.

Diós csiga recept

Jöhet a tészta: -3,5 dl tejet -25 dkg cukorral langyosra melegítünk, és belemorzsolunk -30 g élesztőt. Ezt meleg, nem forró! helyen felfuttatjuk. Amíg ez felfut összedolgozzuk a a többi hozzávalót: -60 dkg lisztet -5  dkg cukorral, és egy nagy csipet -sóval összekeverünk egy tálba. Beleöntjük a lisztes keverékbe a felfuttatott élesztős-tejes-cukros keveréket, és jó összedolgozzuk. A tésztából cipót gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és egy órára a hűtőbe tesszük. 1 óra elteltével a tésztát kivesszük és a vajnál nagyobb téglalapot nyújtunk belőle. Rátesszük a közepére a vajat, a széleinél a tésztát ráhajtjuk, úgy, hogy a tészta teljesen befedje. Amikor befedtük, a nyújtófával egy kicsit finoman kinyújtjuk, vigyázva, hogy ne szakítsuk ki. Ezután többször félbe hajtogatjuk, fóliába tesszük, és betesszük újabb fél órára a hűtőbe. Ezután fél óránként kivesszük és mindig nyújtunk rajta, odafigyelve, hogy mindig ellentétes irányból nyújtsuk, és mindig hajtogatjuk. Ezt kb. 3x, 4x ismételjük. Ezután kb. 200 C előmelegítjük a sütőnket, és a tésztánkból téglalapot nyújtunk. A tetejét kissé bevizezzük, és megszórjuk -25-30 dkg darált dió és -20-25 dkg cukor keverékével, ügyelve, hogy a széleire ne szórjunk, így majd könnyen összeilleszthetjük. Óvatosan feltekerjük, és kb. újnyi vastag tekercseket vágunk belőle. Sütőpapírra tesszük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük, vigyázva, mert a dió könnyen megég, ha túlsütjük. Nagyon finom 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!